Bemutatták a kritikai kiadás első két kötetét

2010. november 30-án a Petőfi Irodalmi Múzeumban bemutatták az induló Kosztolányi kritikai kiadás első két kötetét, az Édes Annát és a "most elmondom, mint vesztem el". Kosztolányi Dezső betegségének és halálának dokumentumai című könyvet.

A beszélgetésen részt vett Szegedy-Maszák Mihály és Veres András, a sorozat szerkesztői, valamint Parádi Andrea, aki az Édes Anna sajtó alá rendezői munkálatait végezte és Arany Zsuzsanna, aki a "most elmondom, mint vesztem el"-t szerkesztette. A társalgást Mészáros Sándor vezette, aki a Kalligram Könyvkiadót is képviselte egyben.

A közel egyórás program keretében szó esett a kritikai kiadási projekt soron következő terveiről, a forrásgyűjtés nehézségeiről, valamint magukról a kötetekről. Szegedy-Maszák Mihály több adalékot is említett az életművel kapcsolatban, valamint szólt arról is, hogy nem feltétlen kell például Kosztolányi "megélhetési" műfordításait kiadni. Veres András a projekt általános bemutatásán túl az általa szerkesztett Édes Annáról is beszélt, illetve annak újszerűségéről a hazai irodalmi gyakorlatban. Parádi Andrea a kéziratokkal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy egyfelől a hiányosságokkal, másfelől az olvashatóság kérdéseivel is szembe kell nézniük a kutatóknak, nem utolsó sorban a gyorsírásos részek miatt. Arany Zsuzsanna kérdésre válaszolva azt is fölvetette, hogy a kötetében közölt beszélgetőlapok olyannyira változatosan értelmezhetők, hogy még akár társművészeti alkotások alapját is adhatják, így például egy monodráma szövegrészeivé válhatnak.